36 YILLIK TECRÜBE İLE

HİZMETLERİMİZ
  • Home
  • Tapuda Kat Mülkiyeti Kurulum İşlemleri
Tapuda Kat Mülkiyeti Kurulum İşlemleri portakal 31 Ağustos 2022

Tapuda Kat Mülkiyeti Kurulum İşlemleri

Tapu’da kat mülkiyeti kurulum işlemlerini 3 ana başlıkta inceleyebiliriz. 

1 –  3194 Sayılı İmar Kanunun Geçici 16. Maddesi’ne istinaden yani İmar Barışından faydalanılarak e devlet üzerinden yapı kayıt belgesi alınmış yapılar da kat mülkiyeti kurulum işlemleri;

– Bu durumda yapılmak istenen işlem süresi 31 Aralık 2019 tarihine kadar sınırlıdır. Yapılacak işlemler sitemin Hizmetler sekmesinde İmar Barışı kısmında açıklanmıştır.

2 – İlgili İlçe Belediyesinden ruhsatı ve İskanı alınmış lakin tapuda niteliği arsa vasfında olan yapıların kat mülkiyet kurulum işlemleri;

–  Bu işlemlerde öncelikle belirtmek gerekir ki arsa hangi şahısların üzerine ise kat mülkiyeti kurulumundan sonra da tapular aynı kişilerin üzerine çıkar. Burada aradaki taksime göre kabul ettikleri dairelerin sahipleri olurlar.
– Bu işlemi başlatmak için binanın iskan belgesinin aslı veya belediye onaylı aslı gibidir olanı, mal sahiplerinden birinin kimliği, arsa tapusu ve ilgili ilçe belediyesi onaylı mimari proje gerekmektedir. Eğer iskan belgesi veya mimari proje mal sahibinin elinde bulunmuyor ise ilgili ilçe belediyesinden harç karşılığında tedarik edilebilir.
–  Harita Mühendislik bürosu saha ölçüm ekibi araziye gidip binayı ölçer. Yapılan ölçümlere istinaden Harita Mühendislik bürosu tarafından Vaziyet ve Bağımsız Bölüm Projesi hazırlanır. İlgili ilçe belediyesinin onayına onaylı mimari proje, iskan belgesi aslı, kimlik ve tapu ile sunulur. İlgili ilçe belediyesi onayı vaziyet ve bağımsız bölüm projelerinde zorunludur.  İlçe belediyesi bu proje onayı için harç almaktadır.
–  Vaziyet ve bağımsız bölüm projesi ilgili ilçe belediyesine onaylatıldıktan sonra ilgili ilçede var olan Lihkab bürosuna kadastroda cins değişiklik işlemi yapılması için iskan belgesi aslı, vaziyet ve bağımsız bölüm planı, tapu ve kimlik ile başvurulur. Cins değişiklik beyannamesi kadastroda onaylanınca  sistem üzerinden tapuya ebys numarası ile gönderir.
–  Onaylı mimari proje üzerine kat mülkiyet listesi işlenir. Kat mülkiyet listesine hangi mal sahibi hangi daireye malik olacağı yazılır. Arsa üzerindeki bütün mal sahipleri kat mülkiyet listesinde daire hissedarı olarak gözükmek zorundadır. Bütün mal sahiplerinin ve ayrıca daha önce projeyi çizmiş olan mimarın imzası eklendikten sonra belediyeye başvuru yapılır. Belediye sistem üzerinden mimari projeyi tapuya sistem üzerinden tapuya ebys numarası ile gönderir.
–  Bütün bu işlemler halledildikten sonra kat yönetim planı hazırlanır. Tapuya başvurulacak dosya içerisine eklenir. Aynı zamanda bütün dairelere dask sigortaları (zorunlu deprem sigortaları), mimari proje m2 ve iskan belgesine uygun olarak hazırlattırılır.
–  Tapuya başvurulması gereken dosyada onaylı mimari proje, bütün mal sahiplerinin kimlikleri, arsa tapusu, lihkabtan ve belediyeden alınan ebys numaraları, dask sigortaları (zorunlu deprem sigortaları), kat mülkiyet listesi ve kat yönetim planları, iskan belgesi asılları bulunması gerekmektedir.
– Tapuya başvuruyu mal sahiplerinden biri mesai saatleri içerisinde 12:30’dan önce yapmalıdır. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ilgili V.D.’ne tapu tarafından yazı yazılır ve V.D.’ne yazı ile gidilerek daire başı harç ödenir. Tapu Döner Sermaye ve Tapu Kat mülkiyet harçları da ptt ve ziraat bankasına gelen mesaja istinaden yatırıldıktan sonra verilen randevu saatinde bütün mal sahipleri aynı anda tapuya gidip imzalarını atarak daire tapularını alırlar.

3 – İlgili İlçe Belediyesinden ruhsatı ve İskanı alınmış, tapuda kat irtifakı kurulu olan yapıların kat mülkiyet kurulum işlemleri;

–  Bu işlemde de yine belirtmek gerekir ki daireler kat irtifakında hangi şahısların üzerine ise kat mülkiyeti kurulumundan sonra da tapular yine aynı kişilerin üzerine çıkar.
–  Bu işlemi başlatmak için binanın iskan belgesinin aslı veya belediye onaylı aslı gibidir olanı, mal sahiplerinden birinin kat irtifak tapusu ve kimliği, ve ilgili ilçe belediyesi onaylı mimari proje gerekmektedir. Eğer iskan belgesi veya mimari proje mal sahibinin elinde bulunmuyor ise ilgili ilçe belediyesinden harç karşılığında tedarik edilebilir.
– Harita Mühendislik bürosu saha ölçüm ekibi araziye gidip binayı ölçer. Yapılan ölçümlere istinaden Harita Mühendislik bürosu tarafından Röperli Kroki Projesi hazırlanır. İlgili ilçe belediyesinin onayına onaylı mimari proje, iskan belgesi aslı, kimlik ve tapu ile sunulur. İlgili ilçe belediyesi onayı röperli kroki projelerinde zorunludur. İlçe belediyesi bu proje onayı için harç almaktadır.
–  Röperli Kroki projesi ilgili ilçe belediyesine onaylatıldıktan sonra ilgili Kadastro Müdürlüğü’ne aynı mal sahibi tarafından cins değişiklik işlemi yapılması için iskan belgesi aslı, onaylı röperli kroki, tapu ve kimlik ile başvurulur. Cins değişiklik beyannamesi kadastro tarafından bizzat hazırlanıp, arazide bina kontrol edildikten sonra  sistem üzerinden tapuya ebys numarası ile gönderir. Bu işlemde kadastroda harç ödemesi yoktur.
–  Bu aşamalar halledildikten sonra tapuda kat mülkiyetli daire tapularını almak için ayrı ayrı veya aynı anda tapuya gidebilir. Bu işlemde tapu harç ödemesi yoktur.

Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 13 =